Pozovite nas:
020 450 000
Orion | ADSL
Internet i Televizija po akcijskoj cijeni. Sa ili bez ugovorne obaveze. Ako tražiš samo televiziju, pogledaj Prepaid Orion televiziju.
orion telekom, internet paketi, internet, televizija bez ugovorne obaveze, televizija, pripejd internet, prepaid internet, prepaid tv, orion tv, oriontv, kućni internet
15460
prenos-podataka-template-default,single,single-prenos-podataka,postid-15460,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive
[contact-form-7 id="15317" title="Brza prijava"]

ADSL

Šta je ADSL Internet

Pristup Internetu brzinama većim od klasičnog modema

Pristup Internetu brzinama većim od klasičnog modema (33 ili 56 kilobita u sekundi za analogne linije, 64/128 Kbps za ISDN BRI) obično nazivamo širokopojasnim ili broadbandom. Za takav pristup može se koristiti ADSL tehnologija.

DSL (skraćenica od Digital Subscriber Line – digitalna pretplatnička linija) je tehnologija korišćenja kompletnog frekvencijskog spektra upredene bakarne parice za prenos podataka; klasična telefonija (prenos glasa i podataka pomoću analognih modema) koristi frekventni opseg do 4 kHz, dok DSL modemi imaju daleko šire propusne opsege, trenutno između 100 kHz i 1.1 MHz. DSL tehnologija je korišćena u našim telekomunikacijama i tokom prethodnih godina – Internet provajderi su tu uslugu obično nazivali “iznajmljena linija”.

Za male firme iznajmljena linija je previše skupa, a uz to zauzima telefonsku paricu pa bi pretplatnik morao da uvodi drugu telefonsku liniju za razgovore glasom, što donosi dodatne troškove a često je i tehnički komplikovano. S druge strane, primećeno je da zaposleni u malim firmama obično primaju mnogo više podataka (download) nego što ih šalju (upload). Zato je osmišljen ADSL, asimetrični sistem prenosa koji će se “popeti” na analognu telefonsku liniju, obezbeđujući istovremeni razgovor glasom i prenos podataka velikim brzinama, pri čemu je maksimalna brzina downloada nekoliko puta veća od maksimalne brzine uploada. U svetu se instalira od ranih devedesetih godina.

U Srbiji je instalacija ADSL priključaka počela u januaru 2005. godine, najpre u Beogradu a potom i u većini ostalih gradova.

Prednosti ADSL Interneta

Svaku postojeću telefonsku liniju koristite za stalnu i brzu vezu s Internetom, a pri tom preko iste te linije i dalje telefonirate.

Neke od osnovnih prednosti ADSL-a nad drugim načinima broadband pristupa su:

 • Koristi se postojeća analogna ili ISDN telefonska linija;
 • Uspostavlja se stalna veza s Internetom (24 časa dnevno na vezi). Nema zvanja provajdera, signala zauzete linije, čekanja da se veza uspostavi itd;
 • Postižu se velike brzine prenosa – maksimalna brzina prenosa kod klasičnih analognih linija i modema je 56 kilobita u sekundi, kod ISDN-a 64 ili 128 kilobita u sekundi; ubrzavate, dakle, prenos preko 10 puta;
 • Analogna ili ISDN linija se i dalje može koristiti za razgovore glasom ili primanje poziva. Pri tom se veza s Internetom ne prekida dok telefonirate glasom – obe aktivnosti teku paralelno;
 • Linija je slobodna dok ste na Internetu – saradnici i prijatelji koji Vas zovu, neće dobijati signal “zauzeto”, telefon normalno zvoni;
 • Ne plaćate telefonske impulse za pristup Internetu već fiksnu mesečnu sumu – možete planirati svoje izdatke, a opet će Vam Internet biti pristupačan kad god Vam je nešto potrebno;
 • Uvođenje je, ako ima tehničkih uslova, brzo i jednostavno, bez potrebe da se provlače novi kablovi ili menjaju postojeći.

Tehnički uslovi

Za raspoloživost ADSL usluge nije važno da li je centrala digitalna već isključivo da li je na centrali ugrađena potrebna oprema.

Korisnik zainteresovan za pristup Internetu na ovaj način mora imati običnu ili ISDN telefonsku liniju na kojoj nema dvojnika,PCM i FM uređaja. Pretplatnik ne sme da bude predaleko od centrale (ne računa se fizička udaljenost, već dužina kablova koji idu kroz kanale; najveći deo gradskih korisnika neće imati problema s rastojanjem), a centrala mora biti opremljena odgovarajućom ADSL opremom.

Za raspoloživost ADSL usluge nije važno da li je centrala digitalna već isključivo da li je na centrali ugrađena potrebna oprema.

Usluga je raspoloživa u većini gradova u Srbiji, pri čemu će za svaki konkretan telefonski broj biti ispitano postojanje tehničkih uslova. Eventualni loš kvalitet telefonskih kablova ili neispravna kućna telefonska instalacija mogu na nekim lokacijama otežati uvođenje ili rad ADSL veze. Ukoliko uslovi ne postoje, Telekom može pokušati da ih stvori tako što će razdvojiti korisnika od dvojnika ili izbeći korišćenje PCM/FM uređaja kod komunikacije. Za takve operacije može biti potrebno određeno vreme, a u retkim slučajevima i promena telefonskog broja.

Za više informacija pozovite 011 4 100 007 ili se obratite na email biz.prodaja@oriontelekom.rs

Uvođenje ADSL priključka

Instalacija je veoma jednostavna – kod korisnika je sve gotovo za nekoliko minuta.

Prodaja ADSL priključaka se vrši preko Orion telekoma, koji u proceduri tesno sarađuje s Telekomom Srbije zbog potreba instalacije i na samoj telefonskoj centrali. Korisnik će zatražiti od Orion telekoma uvođenje ADSL-a, a Orion telekom će proveriti postojanje tehničkih uslova, ugovoriti uspostavljanje priključka, isporučiti korisniku potrebnu opremu i podesiti sve što je potrebno u poslovnom prostoru korisnika.

Instalacija je veoma jednostavna – kod korisnika je sve gotovo za nekoliko minuta. Pri tom nema potrebe za bilo kakvim intervencijama na infrastrukturi korisnika – telefonski priključak se izvuče iz zida, taj kabl se uključi u uređaj koji se zove razdvajač (splitter), telefon se zatim uključi u jedan izlaz razdvajača, a na drugi izlaz se poveže ADSL mrežni uređaj. Taj mrežni uređaj se dalje povezuje s računarom Ethernet ili USB kablom. Razdvajač sadrži mikrofilter koji odvaja frekventni opseg za telefon od opsega za ADSL vezu.

Postoje posebni tipovi ovih uređaja za analognu i ISDN telefonsku liniju i nijedan od njih ne zahteva posebno napajanje. Ukoliko imate više telefona u kućnoj instalaciji, razdvajač se jednostavno povezuje pre njih.

Uz nekoliko podešavanja u Windowsu, sve je spremno za pristup Internetu.

ADSL Biznis Start ponuda

24/7 tehnička podrška, dinamička IP, fax@mail servis

Brzina 2 god 1 god BUO
ADSL Biznis Start 2 2 Mbps/1 Mbps 1499 1729 2249
ADSL Biznis Start 3 3 Mbps/1 Mbps 1599 1839 2399
ADSL Biznis Start 5 5 Mbps/1 Mbps 1899 2189 2849
ADSL Biznis Start 7 7 Mbps/1 Mbps 2199 2529 3299
ADSL Biznis Start 11 11 Mbps/1 Mbps 2499 2879 3749
ADSL Biznis Start 16 16 Mbps/1 Mbps 2799 3219 4199
ADSL Biznis Start 20 20 Mbps/1 Mbps 2999 3449 4499

Dodatne opcije

Statička IP adresa obezbeđuje nepromenljivu identifikaciju vaše mreže i/ili računara na Internetu. Najšira upotreba je pristup zaštićenim serverima i online plaćanju.

 • ADSL Biznis STAT IP – 500 din (mesečna pretplata) Statička IP adresa se dodeljuje ruteru, na Ethernet portu ka korisničkoj mreži su privatne adrese, port forwarding se podešava na ruteru.
 • ADSL Biznis STAT IP x 8 – 1200 din (mesečna pretplata)Prva: network, druga: ruter, treća .. sedma: dodeljuje se računarima na Ethernet portu rutera, osma: broadcast. Ukupno 5 korisnih javnih adresa za korisnika.

Klijentska oprema

Orion TviT Box

Orion TvIT box predstavlja premium uređaj dostupan isključivo Orion korisnicima. Ovaj All in One uređaj predstavlja kombinaciju internet routera i telefonskog aparata. Odlikuju ga vrhunska izrada, odličan dizajn i najnaprednije funkcionalnosti i jednostavno korišćenje. Uređaji se isporučuju krajnjim korisnicima već podešeni tako da samo preostaje da se uključi na izvor napajanja.

Uređaj poseduje:

 • 4 LAN porta,
 • jedan analogni telefonski ulaz (za ADSL),
 • dva analogna telefonska izlaza, (opciono IP dect – bežična slušalica)
 • 3 USB 2.0 porta i
 • WiFi konekciju

Omogućava jednostavan print i media sharing. Jednostavno delite štampač ili fajlove sa USB memorije unutar lokalne mreže.

 

Cena:

 • Usluga korišćenja TvIT Box-a za poslovne korisnike (WiFi 4 port router) – 3000 din (jednokratna doplata)
 • Usluga korišćenja TvIT Box PLUS za poslovne korisnike (WiFi 4 port router sa slušalicom) – 5000 din (jednokratna doplata)

ADSL Biznis Profi ponuda

24/7 tehnička podrška, besplatan Orion TvIT Box, Fax@Mail servis, statička IP adresa.

Brzina 2 god 1 god BUO
ADSL Biznis Start 2 2 Mbps/1 Mbps 2499 2879 3749
ADSL Biznis Start 5 5 Mbps/1 Mbps 2899 3329 4349
ADSL Biznis Start 11 11 Mbps/1 Mbps 3499 4019 5249
ADSL Biznis Start 20 20 Mbps/1 Mbps 3999 4599 5999

U cenu je uključeno: neograničeni pristup Internetu sa statičkom IP adresom, 24/7 tehnička podrška, korišćenje Orion TviT Box-a, 3 Email adrese @orion.rs, mailbox 2GB, 100 SMS poruka, Fax@Mail servis, co.rs (org.rs) domen, Web Hosting (1GB prostora, 100 email naloga @vasafirma.co.rs)

Kontaktirajte vašeg Orion prodavca:

 • 011 4 100 007
 • 021 3 100 878

biz.prodaja@oriontelekom.rs

Tehnička podrška 24/7:

 • 011 4 100 888

biz.podrska@oriontelekom.rs